A lézerekről általában

 

A lézerek biológiai hatásukat tekintve két nagy csoportba oszthatóak:

• Nagy teljesítményű = „kemény-lézerek” – sebészeti lézerek

• Kis teljesítményű = „lágylézerek“ – gyógyhatású lézerek

A nagy teljesítményű sebészeti lézerek a nagyon erős hőhatás miatt alkalmasak a különböző sebészeti beavatkozások, műtétek elvégzésére. (hőhatások: vágás, vaporizáció, koaguláció)

A lágylézereknél a lézerfény fotokémiai hatását használják fel a jótékony biológiai folyamatok beindításához.

 

Hogyan működik a lágy-lézer terápia?

A kutatások már 1947-ben megmutaIák, hogy a szervezetünkben lévő sejtek mitokondriumai fényérzékenyek. A különböző hullámhosszúságú (színű) fényre a különféle sejtek mitokondriumai eltérő mértékben reagálnak. A teljes fény- spektrumból a legerőteljesebb gyógyító hatása a vörös (pl. 660nm) és az infravörös (pl. 808nm) fénynek van.  

„lágylézer” az élő szervezetre „BIOSTIMULÁCIÓS” (serkentő) hatást fejt ki. Ez annyit jelent, hogy a sejtek, szövetek „lágy-lézerfénnyel“ világítva gyorsabban képesek regenerálódni (pl. a sebgyógyulás felgyorsul). A lézerfény hatására a sejtek anyagcseréje fokozódik, sőt új sejtek, szövetek és új hajszálerek is képződnek. A lágylézerfény stimulálja az immunrendszert is.


Összefoglalva: a lézerfény serkenti a test öngyógyító képességét!
Emellett számos jótékony hatása van a szervezetre: pl. gyulladás és duzzanat csökkentő, fájdalomcsillapító, csökkenti az izomfeszülést…

 

Milyen élettani hatása van a lágylézerfénynek?

A lágy-lézer kezelésnek három alapvető gyógyító hatása van az emberi szervezetre:

  1. Fájdalomcsillapító
  2. Gyulladáscsökkentő
  3. Biostimulációs hatás – Serkenti (stimulálja) a test öngyógyító képességét!

Szervezetünkben a lézerfény aktivál bizonyos enzim folyamatokat, melyek beindítják az ATP termelődést. Az ATP (adenozin-trifoszfát) az egyetlen és legfontosabb formája az energiának, mely működtet minden kémiai reakciót, a szervezet minden sejtjében. A megnövelt energia termelés következménye a sejtek hatékonyabb (anyagcsere) működése és a gyorsabb regenerálódás, ezáltal a betegségek gyógyulási ideje lerövidül.  

A lágylézer kezelés nem csak a betegségek tüneteit enyhíti, hanem összeteI biológiai- kémiai folyamatok eredményeként sok esetben az okokat is megszünteti.

 

Milyen teljesítményű lézerrel lehet a leghatékonyabban kezelni?

Ez attól függ, hogy milyen betegségre szeretnénk alkalmazni.
Egyszerűbb lágylézereket lehet vásárolni 1-10mW tartományban, melyeknek rendkívül hosszú a kezelési ideje és kizárólag a bőrfelszín stimulálására alkalmasak. Gyógyászati szempontból alacsony a hatékonyságuk.
30-250mW a következő tartomány, amely már alkalmas a bőrfelszín alatti szövetek, izmok, szalagok, kis ízületek gyógyítására is. Ez a tartomány ezzel együtt még nem elég hatékony a fájdalom csillapításra vagy a mélyebben lévő izmok, porcok regenerálására.

 

400-2000mW a lágylézerek legfelső kategóriája. Számos klinikai tanulmány és gyakorlati tapasztalat is azt mutatja, hogy ezzel a teljesítménnyel már kiváló eredményeket lehet elérni a fájdalomcsillapításban akkor is, amikor az ennél kisebb teljesítményű lézerek hatástalanok voltak. Castano [65]* kísérleti úton kimutatta, hogy a térdízületi fájdalmaknál a nagy teljesítményű infravörös lézerrel hasonlóan jó eredményt lehet elérni, mint a szteroid injekciós (dexamethasone) kezeléssel.
Dr. Barabás Klára vezette magyar orvoscsoport kísérleti úton kimutatta, hogy a nagy teljesítményű (25J/cm2) infravörös lézerrel, olyan biokémiai folyamatokat lehet beindítani, amely szükséges a porcok regenerációjához is. [66]