Amikor dr. Lang Péter ortopéd sebész, főorvos az orvosegyetemre járt még nem tanultak semmit a lágylézer terápia lehetőségeiről, gyógyító hatásáról. Ennek megfelelően alakult az első találkozása a lézeres orvoslással. Finoman fogalmazva: nem hitt benne. Lézer-szkeptikusból mára a Safe Laser készülékek tudatos alkalmazója, használója lett. A hogyanról, a tapasztalatairól és a Safe Laserben rejlő potenciálról is beszélt. 

 

„Feleségem használt lágylézert, de az egy pontlézer készülék volt. Úgy gondoltam, hadd játsszon vele, nem nagyon hittem benne – kezdte a visszaemlékezést a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő főorvosa. – A kiskutyánkat kezelte vele, lábszártörés utáni operációt követően, nem győzött meg, abbahagytuk. Évekkel később a már idős kutyusunknak megbicsaklott a lába, nem bírt lábra állni. Szerencsére korábban megismerkedtünk Rózsa professzor úrral és tőle kaptunk egy SL 500-as készüléket. Meglézereztem a szórt lézersugárral kutyust és a kezelés után körbeszaladt a kertben, visszajött és elkezdte nyalogatni a kezem. Na, azóta hiszek a lézerben.

 

 

Azt nem tudom, hogy a többi szakma milyen sikerrel használja, de az én gyakorlati tapasztalatom nagyon jó. A sebészekre mondják, hogy racionális emberek. Én is annak tartom magam. Főleg a kopásos elváltozásoknál rendkívül jó hatásfokkal működik. Természetesen a sérülés szakszerű ellátása alapvető, de a sérülés következményeinek a kezelésében, gondolok itt a bevérzésekre, az ödéma készségre nagyon jó. Gyorsítja a folyamatot, a hegesedést lényegesen csökkenti. Mondjuk egy vérömleny utáni hegesedés, kalcifikáció praktikusan szinte nem fordul elő a lézeres kezelés hatására.

Gyakran előfordul, főleg a fitnesz-termek világában, hogy az illető, személyi edző nélkül gyötri magát, ami aztán részleges izomhúzódásokhoz, izomszakadásokhoz vezet és szakszerű segítség hiányában ráedz, abban bízva, hogy attól majd jobb lesz. Ezekre a problémákra nagyon jó hatással van a lágylézeres terápia, amit könnyen és biztonságosan lehet alkalmazni a Safe Laser Technológiának köszönhetően.

 

El lehet különíteni a régóta és a most kezdett fájni című műsort. A régóta fennálló, artrózis okozta panaszoknál szinte azonnal lehet a betegnek egy könnyebbség érzése a Safe Laser kezelés után. Könnyebben mozog, legyen szó bármelyik ízületről. A csípőízület játékosabb, ott elég nagy tapasztalat kell ahhoz, hogy az ember magát az ízületet tudja lézerezni, jó nagy izomtömeg van körülötte. De a csípő is elég jól reagál, még a gerinc is. A gerinc azért kicsit figurásabb, fontos a szakszerű útmutatás a kezelés előtt.  

Összességében a tapasztalataim kifejezetten jók.

Az orvostársadalom nem megosztott a lézerrel kapcsolatban. Aki azt mondja a lézerre, hogy micsoda marhaság, vidd innen, valószínűleg még az életében nem használta, nincs vele tapasztalata.

A lézeres kezelés azonnal képes csökkenteni a panaszt, de hosszútávon szükség van egyéb terápiákra, például gyógytornára, izomerősítésre.

A fizikoterápia, mint önálló szakma, még nem tárgya az orvosegyetemi képzésnek. A lézer igazából a fizikoterápiás kezelésnek egy módja. Hiszem, hogy néhány éven belül része lesz az oktatásnak, a tananyagnak, de azt gondolom, hogy addig is lehetne speciál-kollégiumokat építeni erre.

Az embernek van egy sebészeti tapasztalata. Úgy érzem, ez alapján elég pontosan tudom, mi az, ami műtéti indikációt igényel és mik, azok az esetek, amikkel lehet várni és a panaszok csökkenthetőek a lézerrel, akár a beteg élete végéig is.     

A lézer egy olyan kezelési módszer, ami iránt kíváncsi kell, hogy legyen, akit érint. Kipróbálja, megnézze.

 

 

A lágylézer terápia, a Safe Laser készülék nem megy csodaszámba. Egyetemista koromban körülbelül úgy kezeltem volna ezt a kérdést, mint a fényevést manapság. Marhaság. Szerencsére a látókör tágul. Azt szoktam mondani, hogy az idő előre haladtával az ember bölcsebb lesz.

Biztos vagyok benne, hogy a lágylézer terápiában komoly, ma még kihasználatlan potenciál van. Az egyik ilyen terület a sportorvoslás. Mindenhol, ami fokozott sérülésveszéllyel jár, a csapatorvosnál ott kellene, hogy legyen egy Safe Laser készülék. Az akkut sérülésnél, a hematoma felszívás, ödéma csökkentés esetén egy alapdolog lenne. Helyette elfagyasztják a sérült részt, a lényeg, hogy az illető pályára tudjon lépni 2 percen belül. A lézer az ilyen esetekben biztosan segít.

Nagyon fontos a fizikoterápiás szakmában a lézerben való hitnek és gyakorlatnak az elterjesztése. Ma még kevés helyen használják a Safe Laser készülékeket. A hagyományos lágylézert alkalmazzák, de kellő hit nélkül, mert nem nagyon látják az eredményét, ugyanis pontlézerekkel egészen más eredmény érhető el, mint a Safe Laser Technológiával. Utóbbi mélyebben tud a szövetekben hatni és sokkal hatékonyabb”- magyarázta a tapasztalatait dr. Lang Péter.