A lágylézer kis teljesítményű lézer, amely eredményesen használható fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre és regenerálásra.  

A lágylézer már 5 évtizede tölt be fontos szerepet az orvostudományban. Hatékonysága lenyűgöző, közel 100 kórkép esetében jelenthet megoldást és támogathatja a gyógyulást. De mi is az a lágylézer? Milyen hatása van az emberi szervezetre? Blogposztunkból mindent megtudhat a lágylézer erejéről!

 

Mi az a lágylézer?

A lézertechnológiának biológiai hatás szempontjából két nagy csoportja létezik: vannak a nagy teljesítményű, úgynevezett keménylézerek, amiket sebészeti célokra használnak, és vannak a kis teljesítményű lágylézerek, amiket a gyógyítás, gyógyulás céljából. A sebészeti lézerek kiválóan alkalmasak arra, hogy különféle műtéteket végezzenek velük, hatásmechanizmusuk alapja a hőhatás. Ezzel szemben a lágylézerek a pozitív folyamatok katalizálására a lézerfény fotokémiai hatását használják fel.

 

 

 

A fény különböző fajtáinak és a gyógyítás összefüggéseinek vizsgálata során 1947-ben jutottak arra a kutatók, hogy a sejtek mitokondriumai reagálnak a fényhatásra, méghozzá a különböző színű, vagyis hullámhosszú hatásokra eltérő módon. A legerőteljesebb gyógyító hatást az infravörös és a vörös fénnyel lehet elérni.

 

Ennek megfelelően a kisebb teljesítményű úgynevezett lágylézer is biostimulációs hatást gyakorol a szervezetre. Ez nem jelent mást, mint azt, hogy ha a sejteket megvilágítjuk a lágylézerrel, akkor gyorsabban képesek regenerálódni, fokozódik az anyagcseréjük és új hajszálerek, illetve sejtek jöhetnek létre.

 

A lágylézer fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és biostimulációs hatással van a testre. Mi áll ennek a hátterében? Amikor lézerfény éri a szervezetet, akkor bizonyos alulműködő enzimfolyamatok aktiválódnak. Ennek hatására optimalizálódik az ATP, vagyis az adenozin-trifosztfát termelés, ami egy roppant fontos anyag, mivel ez felel a szervezet sejtjeinek kémiai reakcióiért. Összetett biokémiai folyamatok origója a lágylézer, amelyek következményeként a tünetek enyhülnek, egyes esetekben pedig maguk az okok is megszűnhetnek.

 

Nem mindegy, milyet választunk

Ha körbenézünk a piacon, láthatjuk, hogy különféle típusú lágylézerek léteznek.

A következőkben bemutatjuk, hogy mire használhatóak a különböző erősségű lézerek!

 

  • 1-10 mW: ez a belépő szint, amellyel kizárólag a bőr felszínén lehet hatást elérni és hosszú idő alatt. Valójában ezek annyira gyenge lézerek, hogy gyógyászati szempontból teljesítményük nem jelentős.
  • 30-250 mW: ezek a típusok már mélyebb hatást tudnak kifejteni, viszont erejük még nem elég ahhoz, hogy jelentősen képesek legyenek csillapítani a fájdalmat, a mélyebb rétegekben megbújó izmokat regenerálni.
  • 400-2000 mW: ez az a tartomány, amellyel már valóban gyógyító hatást lehet elérni. Alkalmas a fájdalom csillapítására, még olyan esetekben is, amikor a gyengébb lézerek hatástalannak bizonyultak. Ízületi és porc problémák kezelésére igen eredményesen használhatók.

 

Mit mondanak a kutatások?

A lágylézer hatásosságát a kutatások is igazolják. A Journal of Clinical Laser Medicine & Surgery-ben megjelent tanulmány például azt mutatta be, hogy mennyire jól alkalmazható a lézerterápia triggerpont technikával. A kutatás során 830 nm-es 120 mW-os folyamatos üzemmódú infralézert használtak a kutatásban résztvevő 243 betegen.

 

A kutatás megállapította, hogy a triggerpontok leggyakrabban a mozgásszervekben találhatók, illetve a bőrben, a csonthártyában, de lehetnek hegszövetek, műtéti sebek, fertőzések is. Ezek a legtöbb esetben valamilyen gyulladás, trauma vagy fertőzés következtében alakulnak ki.

 

A résztvevők csaknem 26%-a küzdött akut problémával, 74% pedig krónikussal. Az akut esetek több mint 64%-ában 100%-ban elmúlt a fájdalom, és mindössze 3% jelezte, hogy nem vagy csak nagyon minimális fájdalomcsillapító hatást érzett. A krónikus betegeknél a 100%-os hatást a betegek 24%-ánál sikerült elérni, és csupán 3,8% érzett 10%-nál alacsonyabb fájdalomcsillapító hatást.

 

A felmérés magába foglalt egy 6 hónapos utánkövetést is. Ennek eredményei szerint az akut esetek 14%-ában és a krónikus esetek 31%-ában igényeltek ismét kezelést a betegek. Illetve lényeges, hogy a meghatározott fájdalomszint 6 hónap elteltével is feleakkora volt, mint a lágylézerterápia előtt.

 

Mit tud a Safe Laser?

A Safe Laser készülékek segítségével a lágylézer ereje beköltözhet az otthonába.

Egyszerűen használható és maximálisan biztonságos készülékeinket bárki beszerezheti, így nem túlzás azt mondani, hogy a Safe Laser a család orvosa lehet és hatékony szerepet vállalhat a fájdalom, a gyulladás csökkentésében és a regenerálódásban, a gyógyulásban. Jól kombinálható más terápiákkal, sokoldalúan alkalmazható és rendkívül hatékony.

 A Safe Laser készülékek 3 különböző teljesítménnyel érhetőek el, így lefedik a lágylézerrel kezelhető területek 100%-át.

A Safe Laser technológia biztonságosságát az adja, hogy a szemre veszélyes sugarakat egy speciális szórófelület átalakítja, nem tudja a szem pontszerűvé fókuszálni, ennek következtében már nem kell a károsító hatásaitól tartani.

 

Mondjon igent a lágylézer gyógyító erejére! Tekintse meg, milyen készülékek érhetők el a Safe Laser kínálatában!