Az elmúlt évtizedekben a sportorvosok a lágylézereket főleg a sportsérülések kezelésére alkalmazták, de a legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a lézeres kezelés más területeken is rendkívül hatékony.


Lágylézer hatások a sportban:

 • Állóképesség fokozása
  Az edzések, versenyek előtti infravörös (808-830nm) lézerbesugárzás, javítja az izmok teljesítő képességét, késlelteti az izomfáradtság kialakulását és szignifikánsan csökkenti a tejsav koncentrációt.

  Irodalom kutatásban releváns cikkek: [2, 3, 4]

 

 • Teljesítmény optimalizálás
  A sportolás előtti lézerbesugárzás javítja az izomsejtek mitokondrium funkcióját, ezzel elősegíti a hatékonyabb oxigén ellátást. Ezen felül a lézerfény hatására javul az izmok vérellátása is, fokozódik a mikrócirkuláció és a tápanyag ellátás.

  Irodalom kutatásban releváns cikkek: [6, 13]

 

 • Regeneráció
  A sportmozgás utáni lézerbesugárzás elősegíti az izmok, szalagok gyorsabb regenerálódását. Gyorsítja a tejsav lebomlását, csökkenti az izomláz mértékét.
  Különösen ajánlott sorozatos terheléssel járó sportágaknál.

  Irodalom kutatásban releváns cikk: [5]

 

 

 • Sportsérülés rehabilitációja
  A lézerfény fontos élettani hatása a gyulladás csökkentése, a traumás sérülések következtében kialakuló duzzanat és ödéma gyógyulásának elősegítése, továbbá az akut illetve krónikus fájdalmak hatékony csillapítása.
  További előnyös hatás a hámsérülések, operáció utáni sebek, csonttörések, szalag- és izomszakadások gyógyulásának elősegítése.
  A kutatások és a nagyszámú esettanulmányok megmutatták, hogy a lézerkezelés jelentősen gyorsítja a sportsérülések gyógyulási idejét, javítja a rehabilitáció eredményességét és csökkenti az újabb sérülés esélyét.

  Irodalom kutatásban releváns cikkek: [1, 7, 8, 9, 10, 11, 12]