Dr. Rózsa Károly (1939-2017)

 

„Bárhol voltam, mindig jóérzéssel töltött el, hogy van egy hazám. Azt hiszem, hogyha én nem magyarul tanulok, nem magyarul gondolkodom, akkor kevesebbre vittem volna. Az egész gondolkodásmód, logika, a magyar nyelv felépítése szerintem valami csodálatos dolog, amit nem is igazán tudunk értékelni”

 

A magyarországi lézerkutatások egyik úttörője, meghatározó alakja, akinek tudományos munkásságát több mint 200 publikáció minősíti. Vitathatatlanul döntő szerepe volt abban, hogy az első magyarországi lézer 1964-es megépítése óta a hazai lézerkutatások a világ élmezőnyéhez tartoztak az elmúlt ötven évben. Az alapkutatások mellett mindig is fontosnak tekintette, hogy a tudományos munkájának az eredményei az emberek mindennapjait is javítsák, jobbá tegyék. Ez a gondolat, felfogás vezette akkor is, amikor a 2010-es évek elején feltalálta, miként lehet a lézerfényt megszelídíteni, a szemre veszélyes tulajdonságát kiiktatni: így született meg a Safe Laser Technológia, ami forradalmasította a lágylézer kezeléseket.

 

 

Vegyészmérnöknek tanult, de több mint ötven éven át fizikai kutatásokkal foglalkozott. A család mellett a Központi Fizikai Kutatóintézet (KFKI) volt a második otthona, ahol az optika kísérletek mellett a lézerkutatásokra koncentrált leginkább.

 

Budapesten született a II. világháború kitörésének az évében. Szüleit gyerekkorában elvesztette, Erdélyből áttelepült anyai nagyszülei nevelték fel vidéken. Az 50-es években, leküzdve a származásából adódó hátrányokat, a kiváló tanulmányi eredményeinek köszönhetően felvették a Petrik Lajos Vegyipari Technikumba. „Nagyszerű tanárok közé kerültem, hálás vagyok a sorsnak, hogy például az országos hírű Papp Tibortól tanulhattam a fizikát és a kémiát”- emlékezett vissza egy interjúban.

 

Az érettségi után vegyésztechnikusként helyezkedett el egy festékgyárban. A nagy fordulatot Mátrai Tibor hozta el az életében: a KFKI-ba kerülve ő beszélte rá, hogy menjen egyetemre. A munka mellett végezte el a Műegyetem Vegyészmérnöki Karát estin, de a KFKI-hoz soha nem lett hűtlen. Kutatóként, vendégprofesszorként a kor legkiválóbb fizikusaival dolgozott az Egyesült Államokban, Japánban, Ausztráliában, Kanadában, Ausztriában és a Szovjetunióban. Mindig mindenhol jól érezte magát, de szeretett hazajönni.

 

 

„Bárhol voltam, mindig jóérzéssel töltött el, hogy van egy hazám. Azt hiszem, hogyha én nem magyarul tanulok, nem magyarul gondolkodom, akkor kevesebbre vittem volna. Az egész gondolkodásmód, logika, a magyar nyelv felépítése szerintem valami csodálatos dolog, amit nem is igazán tudunk értékelni”- magyarázta gyakran a tanítványainak, akiknek azzal már nem dicsekedett el, hogy egy év alatt tanult meg tökéletesen angolul, gyakorlatilag szótárból.  

 

A lézerkutatások és a család mellett a sport töltötte ki az életét. Fiatalon röplabdázott, később a vitorlázás, a sí és a túrázás lett a meghatározó, több mint száz embert tanított meg vitorlázni. Nem tartotta magát tehetségesnek a sportban, de legendásan tudott koncentrálni, amit leginkább az asztaliteniszben kamatoztatott: elmúlt már 70 éves, amikor még mindig játszott a KFKI csapatában.  

 

 

  

 

 

Tudományos kutatás, terület:

 • 1963-  Aspektroszkópiai osztályon kétatomos molekulák színképének kutatásához optikai spektroszkópiai, vákuumtechnikai és gázkisülési ismeretek megszerzése. Ezek a kutatási tapasztalatok vezették el a gázlézerek kutatásának beindításához, amivel azóta foglalkozik.
 • Kifejlesztette a világ első katód-porlasztásos rézion lézerét
 • Elsőként hozott létre lézer jelenséget szabályozható feszültségű üreges katódi kisülésekben

Egyetemi diplomamunka
      -    He-Ne gázlézer technológiája és színképének vizsgálata

Egyetemi doktori értekezés

 • Lézerspektroszkópia,

Kandidátusi értekezés

 • Lézercélokra kifejlesztett gázkisülések

Akadémiai Doktori értekezés

 • Lézercélokra kifejlesztetett gázkisülésekben létrehozott távoli ultraibolya lézerek kutatása

Vendégkutató, vendégprofesszor

 • Szovjetunió: Lebedev Fizikai Kutatóintézet, Moszkva
 • Ausztria: Innsbrucki Egyetem
 • Japán: Ionfizikai Intézet Ibaraki UnivesityNagoya University
 • Ausztrália: Monash University
 • Kanada: McMaster University
 • USA: University of Arizona, Univesity of New Mexico - Los Alamos Natl. Lab, Colorado State University, JILA, (U. of Colorado and NIST)

Szabadalmai

 • 3 db gázlézerkonstrukcióról szóló szabadalom
 • egy a poláros fényű lámpáról (konstrukció és alkalmazás) szóló szabadalom(BIOPTRON lámpa szabadalmának résztulajdonosa)

Ő végezte el az első sikeres polarizált-fényű lámpás gyógyító kezelést Dr. Csizmadia Katalin felügyelete mellett.