Lágylézer terápia a sportban

A lágylézer terápiát több, mint 50 éve használják eredményesen az orvostudományban.
Közel 100 kórkép esetén bizonyult hatásosnak, melyet klinikai kutatások és esettanulmányok támasztanak alá.

Miért hatékonyak a lézerek ilyen sokféle betegségre?
Mert sejtszinten fejtik ki hatásukat. A lézerfény gerjeszti a sejtjeink fényérzékeny molekuláit, ezáltal optimalizálja a mitokondriumok oxigén ellátását, javítja a sejtlégzést, ami fokozza az energia (ATP) termelést.

Az elmúlt évtizedekben a sportorvosok a lágylézereket főleg a sportsérülések kezelésére alkalmazták, de a legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a lézeres kezelés más területeken is rendkívül hatékony.

zárt elem
Lágylézer hatások a sportban (Irodalom kutatás)

Lágylézer hatások a sportban:

 • Állóképesség fokozása [2, 3, 4]*
 • Teljesítmény optimalizálás [6, 13]*
 • Regeneráció [5]*
 • Sportsérülés rehabilitációja [1, 7, 8, 9, 10, 11, 12]*
  *  Publikációk az irodalom kutatásban

  *  Irodalom kutatás

Az irodalom kutatásban megvizsgáltuk a PubMed-en található sporttal kapcsolatos publikációkat, melyek műszaki és orvosi szempontból relevánsak a Safe Laser készülékekkel.

Állóképesség fokozása

 

Az edzések, versenyek előtti infravörös (808-830nm) lézer besugárzás, javítja az izmok teljesítő képességét, késlelteti az izomfáradtság kialakulását és szignifikánsan csökkenti a tejsav koncentrációt.

Irodalom kutatásban releváns cikkek: [2, 3, 4]

Teljesítmény optimalizálás

 

A sport előtti lézerbesugárzás javítja az izomsejtek mitokondrium funkcióját, ezzel elősegíti a hatékonyabb oxigén ellátást. Ezen felül a lézerfény hatására javul az izmok vérellátása is, fokozódik a mikrócirkuláció és a tápanyag ellátás.

Irodalom kutatásban releváns cikkek: [6, 13]

Regeneráció elősegítése

 

A sportmozgás utáni lézer besugárzás elősegíti az izmok, szalagok gyorsabb regenerálódását. Gyorsítja a tejsav lebomlását, csökkenti az izomláz mértékét.

Irodalom kutatásban releváns cikk: [5]

Sportsérülés rehabilitációja

 

A lézerfény fontos élettani hatása a gyulladás csökkentés, a traumás sérülések következtében kialakuló duzzanat és ödéma gyógyulásának elősegítése, továbbá az akut illetve krónikus fájdalmak hatékony csillapítása. 

További előnyös hatás a hámsérülések, operáció utáni sebek, csonttörések, szalag és izom szakadások gyógyulásának elősegítése.

A kutatások és a nagyszámú esettanulmányok megmutatták, hogy a lézerkezelés jelentősen gyorsítja a sportsérülések gyógyulási idejét, javítja a rehabilitáció eredményességét és csökkenti az újabb sérülés esélyét.

Irodalom kutatásban releváns cikkek: [1, 7, 8, 9, 10, 11, 12]

Safe Laser készülékek

Minősített orvostechnikai eszköz
A „Safe Laser“ berendezések II.a. kockázati osztályú orvos-technikai eszközök.  (93/42EEC irányelv az orvostechnikai eszközökről)

Újdonság a lézertechnológiában
A „Safe Laser” (biztonságos lézer) technológia lényege, hogy a lézer veszélyes fénysugarát oly módon alakítja át, hogy az a szemre teljesen veszélytelenné válik.  Ennek az egyedülálló optikai elrendezésének köszönhetően a Safe Laser az egyetlen nagy teljesítményű „lágy-lézer” készülék család, mely nem csak orvosi rendelőkben, hanem bárki által az otthonában is biztonságosan használható! 

Miért lehet gyors eredményt elérni a Safe Laser készülékekkel?
Főleg az akut sérüléseknél lényeges, hogy 3-5 napon keresztül, napjában akár 2-3 alkalommal is kezelést kapjon a sportoló. A legtöbb esetben a hagyományos, helyhez kötött, veszélyes, terápiás lézerekkel ezt nem lehet kivitelezni. A szemre biztonságos Safe Laser készüléket a sportoló magával tudja vinni és az utasításnak megfelelően, akár önmagát is tudja kezelni, így gyorsabb lesz a felépülése.

A Safe Laser® (808nm-es) Infra lézerek
Az infravörös lézerfény a mélyebb rétegekbe is képes behatolni, biológiai hatása akár 8-10 cm mélységben is érvényesül. Ezért kiválóan használhatók pl. mozgásszervi betegségek terápiájában, ahol fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatásuk van és gyorsítják az izmok, inak, ízületek gyógyulását. Nagyobb dózis esetén az ízületi porcfelszínek és a porcok regenerálásra is alkalmasak.

Safe Laser 1800 Infra  – Mozgásszervi betegségek és fájdalomcsillapítás professzionális kezelésére.

 • Teljesítmény: 1800mW folytonos, biztonságos (szórt) lézersugárzás
 • Hullámhossz: 808nm (infravörös lézerfény)
 • Akkumulátoros működés: (akkumulátor, töltő tartozék)
 • Behatolási mélység: kb.10cm

Safe Laser 500 Infra  – Mozgásszervi rendellenességek hatékony kezelésére.

 • Teljesítmény: 500mW folytonos, biztonságos (szórt) lézersugárzás
 • Hullámhossz: 808nm (infravörös lézerfény)
 • Akkumulátoros működés: (akkumulátor, töltő tartozék)
 • Behatolási mélység: kb. 8cm

Safe Laser szakmai hírlevél